Mijn activiteiten als bestuurder van diverse clubs

Waarschijnlijk ziet men mij aanvoor iemand die zich overal mee wil bemoeien. Ik heb behoorlijke bestuurlijke capaciteiten, die ik graag aantoon. Daardoor ben ik bestuurder van diverse verenigingen en instellingen. Politieke bestuurdersactiviteiten heb ik altijd gemeden.

Zo was ik in Duitsland, waar ik destijds als BOT militair was gestationeerd lange tijd voetbalscheidsrechter. Nadat ik in Nederland aan de Technisch Hogeschool Haarlem was geslaagd (een opleiding die werd gefinancieerd door het Miniterie van Defensie) werd ik bevorderd tot officier en werd na enige militaire opleidingen geplaatst bij Geleide Wapen Onderdelen in Duitsland. Ik begon als Chef Technische Vlucht (CTV) bij het 222 Squadron in Nordhorn.

Omdat ik Nederland al enige jaren als scheidsrechter had gefunctioneerd bij De Noord Hollandse Voetbalbond en de Haarlemse voetbalbond werd ik officieel KNVB scheidsrechter, waarbij ik de hoogste amateurclubs heb nogen leiden. Zelfs als grensrechter (nu asssistent scheidsrechter) heb ik in het betaalde voetbal opgetreden. Deze uit de hand gelopen hobby hen ik weer opgepakt toe ik in Nordhorn woonachtig was. Anders dan in Nederland ben je in Duitsland als scheidsrechter van een club, als eerste sloot ik mij aan bij SV Vorwärts 1919 e.V. Daarna ben ik overgestapt naar SV Eintracht Nordhorn e. V. Ik begon natuurlijk weer onderaan in de zogenaamde Kreisklasse, maar werkte me snel weer op tot de Beziksklasse en later Verbandsklasse. Na mijn verplaatsing van het 222 Squadron naar de 'Groep Techniek en Materiaal Grpepen Geleide Wapens' in Hesepe ging mijn gezin en ik wonnen in Bramsche. Daar sloot ik mij aan bij voetbalclub FCR Bramsche. Daar ben ik lid gebleven gedurende mijn gehele plaatsing van 1972 tot 1978. In die tijdwerd ik voorzitter van Hollandia, een Nederlandse voetbalclub voor militairen en burgerambtenaren tewerkgesteld bij Defensie.

In 1978 kreeg ik 5 jaar verlof om tijdelijk te gaan werken als burger in Luxemburg bij Net NATO Maintenance en Material Agency (NAMSA). Ook in dat land zette ik mijn hobby als scheidsrechter voort. Ook werd ik daar voorzitter en trainer van FC Inter NBAMSA, een bedrijfsvoetbalvereniging die in de Luxembougische Fussball Verband meespeelde (van die vereniging werd ik zelfs erelid). In die tijd bij NAMSA werd ik één jaar geplaatst in Perdasdefogu (Sardinië) Italië. Daar was ik directeur van een Testteam, die een flighttestprogramma uitvoerde van de Nike Hercules Missile.